Burgers vechten ongrondwettelijke avondklok aan en eisen degelijk wettelijk kader voor Coronabeleid
Een aantal bezorgde burgers stappen naar de Raad van State om bij hoogdringendheid de vernietiging van het federale Ministerieel Besluit van 18 oktober omtrent de avondklok te vragen. De avondklok is volgens hen ongrondwettelijk. Het collectief, dat zich uit via geenvodjepapier.be, ontkent de ernst van de crisis niét, maar vraagt principieel om enkel maatregelen uit te vaardigen die te rijmen vallen met de Belgische grondwet, alsook een transparant maatschappelijk én parlementair debat over een gepast wettelijk kader voor toekomstige coronamaatregelen. De ondertekenaars van deze Open Brief steunen dit initiatief.
België wordt opnieuw hard getroffen door de wereldwijde corona-pandemie. De crisis is ernstig en de volksgezondheid staat op het spel. Niemand die goed bij zinnen is, betwist de noodzaak aan een doeltreffend en doortastend coronabeleid. Toch doen de nieuwe maatregelen van de regering Decroo de wenkbrauwen fronsen omdat ze raken aan de meest fundamentele grondrechten zoals vastgelegd in de Belgische grondwet. En dat màg gewoonweg niet, zo zegt de grondwet zelf ondubbelzinnig.
Artikel 187 “De Grondwet kan noch geheel, noch ten dele worden geschorst”.
Het flagrantste voorbeeld van zo’n grondwetschendende maatregel is de avondklok. Sinds maandag 19 oktober 2020 mag niemand, behoudens een beperkt aantal uitzonderingen, nog de deur uit tussen twaalf en vijf uur ’s nachts. Ook niet om de hond uit te laten, ook niet om alleen een sigaret te gaan roken, ook niet voor wie thuis zit en een psychologische breakdown doormaakt of wie even wil afkoelen na een echtelijke woordenwisseling. Tenzij voor het werk, dan mag het wèl. In dat geval is het aan de politie om de geloofwaardigheid van die professionele verplaatsing te bepalen.
Het enige precedent, vooraleer de Antwerpse gouverneur zich ermee in de aandacht werkte, zijn de twee wereldoorlogen. De Duitse bezetter achtte zich niet gebonden door de Belgische grondwettelijke rechtsorde. Niet echt fraaie geloofsbrieven.
Om aan deze ongrondwettelijke toestand een einde te maken, wordt bij de Raad van State een verzoek tot vernietiging ingediend. Met de vernietiging zou een einde worden gesteld aan een vanuit rechtsstatelijk en democratisch oogpunt onaanvaardbare toestand, die bovendien kwetsbare groepen in de samenleving (daklozen, alleenstaanden, vluchtingen, … ) buitengewoon hard treft. Zo zijn er al incidenten gefilmd waarbij agenten daklozen interpelleerden omdat ze zich tijdens de avondklokuren … op straat bevonden.
De ondertekenaars hopen daarmee ook het dringend noodzakelijke debat over een geschikt wettelijk kader voor de wel degelijk broodnodige coronamatregelen (zoals het samenscholingsverbod, het sluitingsuur, e.d.) hoog op de politieke agenda te zetten. Zoals uit een recent vonnis van de politierechtbank van Charleroi bleek, zijn immers alle straffen op basis van de bestaande besluitvorming onwettig.
Dit ondergraaft niet alleen de effectiviteit, maar vooral ook de geloofwaardigheid van het beleid — en een vertrouwensbreuk tussen burger en politiek kunnen we nu wel missen als kiespijn. Viroloog Van Gucht wees er onlangs nog op: deze crisis is nog lang niet gedaan en zal zeker nog tot de volgende zomer duren. Als we het draagvlak willen behouden voor een effectief en menswaardig coronabeleid, dan moet er dringend een einde komen aan de willekeur.
Daartoe is het herstel van de grondwettigheid, een transparant maatschappelijk én parlementair debat, evenals het scheppen van een gepast wettelijk kader voor toekomstige maatregelen een absoluut noodzakelijke vereiste.
Initiatiefnemers:
Dr. Karin Verelst, filosoof, CLEA-VUB/Eramsushogeschool
Drs. Jan De Groote, advocaat en onderzoeker, VUB
Ondertekenaars:
Dr. Jens Hermans
Matthias Dobbelaere-Welvaert
Lieven De Cauter
Prof. dr. Dave Sinardet, hoogleraar politieke wetenschappen, VUB
Jan Ghysels
Alex Dardenne
Prof. dr. Andreas De Block, gewoon hoogleraar filosofie, KU Leuven
Prof. dr. Willy Cassiers, professeur de droit et de philosophie, Henallux
Paul Bekaert, advocaat en mensenrechtenactivist
Alexis Deswaef, mensenrechtenadvocaat
Onderteken mee deze open brief (enkel uw naam en beroep worden gepubliceerd).
4,198
Jan Geukens
gepensioneerd
4,197
Patrick Palm
4,196
Willy Nuyts
gepensioneerd
4,195
Anna Bouvrie
4,194
Anne Martine Humblet
4,193
Steve Gijbels
4,192
Stefan Buyst
Zaakvoerder
4,191
Jeffrey Van den Bergh
Oka deskundige med toestellen
4,190
liliane bax
geen
4,189
Timon S
Parkeerwachter
4,188
Gerry Nelissen
Arbeider
4,187
Kathleen Rasschaert
4,186
Dominique Van maele
4,185
Yolande Williame
4,184
Melissa Van Moer
levenservaringsdescundige/filosoof
4,183
Stefaan Raes
Service Engineer
4,182
KOENRAAD FEREMANS
Ambtenaar
4,181
Sabine Van de Kerkhove
Ex-verpleegster, huisvrouw,moeder
4,180
Paul van Dooren
Arbeider
4,179
Tijl De Bie
Prof. Datawetenschappen
4,178
Dennis Cardinaels
4,177
Beppie van Ginneken
4,176
Patricia Ryon
Burgerlijk ingenieur
4,175
Matthias Mareen
4,174
Jeff De Kleijn
CEO
4,173
Laurens Moerman
Tuinarbeider
4,172
Fiene Staelens
Zelfstandig
4,171
Wim Bogaert
productspecialist
4,170
Ludo Poelmans
Advocaat
4,169
Delphine Geypen
Advocaat
4,168
Linda Bostoen
balletdanser
4,167
Marijke Welvaert
leerkracht
4,166
Martijn Hendrix
Bediende
4,165
Tinne Sterckx
Docente
4,164
Kevin Luyten
4,163
Barbara Uyttersprot
4,162
Ivo Stroobants
4,161
Roeland Van der Sloten
zefstandige
4,160
Kristien Sergeant
Dogsitter
4,159
Jan Appermont
Boswachter
4,158
Tom Appermont
4,157
Gert Van Grembergen
Ondernemer
4,156
Jordy Hendrikx
advocaat
4,155
Ben Heip
4,154
Bert Melis
4,153
Pieter Arons
Boekhouder
4,152
Frederik Desmet
4,151
Pieter Maes
Zelfstandige
4,150
Rita De Paus
4,149
Joris Nitelet
<<
<
>
>>
Verzoekschrift
Het (geanonimiseerde) verzoekschrift kan u hier inkijken. De zaak wordt vrijdag 3O oktober reeds in behandeling genomen door de Raad van State.